همکاری با یونیدو در پروژه تقویت زنجیره ارزش تن‌ماهیان به ارزش 3‌ میلیون دلار

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل منطقه آزاد چابهار مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه تجارت و صید صنعتی منطقه آزاد چابهار در گفتگو با “سبزینه” با بیان مطلب فوق گفت: سواحل مکران ظرفیت‌های بی‌بدیلی دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، بحث اشتغال‌زایی در صنعت شیلات است.

محسن‌علی گلشنی اظهار کرد: سازمان منطقه آزاد چابهار براساس افق برنامه 20ساله استراتژیک در زیربخش شیلات، ایجاد و توسعه سایت‌های شیلات و صنایع غذایی هدف‌گذاری‌هایی کرده و اولین سایت آن به‌عنوان سایت صنایع غذایی و فرآوری آبزیان به مساحت تقریبی 130هکتار طرح‌ریزی شده است.

وی افزود: بنادر ماهی‌گیری رمین، چابهار و بندر گردشگری-صیادی تیس از قسمت‌های دیگر زنجیره ارزش تولید در برنامه استراتژیک سازمان منطقه آزاد چابهار است. همچنین این سازمان با همکاری با سازمان یونیدو در حال آغاز پروژه تقویت زنجیره ارزش تن‌ماهیان با ارزش سه‌میلیون دلار است.

تلاش برای ورود به بازارهای بین‌المللی و تالار بورس تن‌ماهیان

عضو هیئت‌مدیره سازمان منطقه آزاد چابهار خاطرنشان کرد: ما در بخش شیلات بالغ‌بر سه‌هزار و 500شناور اعم از کلاس لنج صیادی و قایق و سالانه بیش از 350هزار تن تولید داریم و چشم‌انداز سایت‌های شیلاتی سازمان منطقه آزاد چابهار براساس مطالعات آمایش سرزمینی کشور و در راستای فعال‌سازی پتانسیل‌های صنعت شیلات سواحل مکران برنامه‌ریزی شده است.

وی اظهار داشت: این سازمان در جهت توسعه و تقویت زنجیره ارزش تولید و بهبود محصولات صادرات‌‌محور و جلوگیری از خام‌فروشی با طرح آماده‌سازی زیرساخت‌های سایت صنایع غذایی و صنایع تبدیلی شیلاتی در منطقه آزاد چابهار آغاز به کار کرده است.

گلشنی ادامه داد: اهداف اساسی چشم‌انداز شیلات و صنایع غذایی منطقه آزاد چابهار در منطقه تکمیل زنجیره ارزش و تولید و تلاش برای رسیدن به استانداردهای جهانی به‌منظور ورود به بازارهای بین‌المللی و همچنین تالار بورس تن‌ماهیان است.

ایجاد سایت صنایع غذایی در دستور کار قرار دارد

گلشنی با بیان این‌که منطقه آزاد چابهار در حال بسترسازی برای ورود به بازارهای جهانی و بین‌المللی است و در این زمینه تأکید بسیاری بر تن ماهیان که از ماهیان صنعتی است دارد، گفت: قیمت این ماهی اکنون کیلویی 1/1دلار است که اگر به روش درستی صید و وارد بازارهای جهانی شود، قیمت آن به کیلویی 12دلار خواهد رسید. در همین زمینه ایجاد سایت صنایع غذایی در دستور کار قرار گرفته که این سایت 130هکتار مساحت خواهد داشت و برنامه‌ریزی شده است که به مرکز اصلی گمرک تخصصی آبزیان تبدیل شود.

وی ادامه داد: این سایت به پروسه صادرات، صادرات مجدد و جلوگیری از خام‌فروشی کمک بسیاری می‌کند. در بخش بین‌المللی نیز طرح‌های مختلفی با سازمان یونیدو که بخش اقتصادی سازمان ملل است، طراحی شده که مهم‌ترین آن تقویت زنجیره تولید صنعت شیلات با تأکید بر تن ماهیان است. تمام کارهای این طرح که ارزشی درحدود سه‌میلیون دلار دارد، انجام شده و کشور همکار ما در این طرح، ژاپن است که بناست جلساتی به‌صورت وبینار با مسئولان این کشور و یونیدو برگزار شود تا ابعاد مختلف طرح مورد بررسی قرار گیرد.

گلشنی ادامه داد: یکی از برنامه‌های مهم این طرح، تغییر روش صید سنتی تور گوشت‌گیر با روش جدید لانگ‌لاین خواهد بود که تأثیر بسیاری بر ورود به بازارهای جهانی و افزایش قیمت تن ماهیان خواهد داشت.

وی اظهار کرد: علاوه‌بر این طرح‌های مشترکی با سازمان شیلات ایران در راستای سند امنیت غذایی طراحی شده که برای سند چشم‌انداز منطقه آزاد چابهار بسیار مهم است. همچنین تفاهم‌نامه‌ای بین منطقه آزاد چابهار و سازمان شیلات ایران با رویکرد بررسی ورود محصولات ایران به بازارهای بین‌المللی با تأکید بر منطقه آزاد و لایروبی اسکله‌ها، تجهیز جایگاه‌های تخلیه و نگهداری صید و… بسته شده است که در ورود صیادان به بازارهای بین‌المللی نقش دارد.

گلشنی ادامه داد: در بخش فرهنگی نیز تهیه مستند از صیادان باتجربه و چهره‌های برتر صنعت شیلات و تقدیر از چهره‌های موفق که روش‌های جدیدی در حوزه صید داشتند، با تأکید بر استان سیستان و بلوچستان کلید خورده است.

چالش‌های بازار کالاهای پایه در بخش کشاورزی

عضو هیئت‌مدیره سازمان منطقه آزاد چابهار خاطرنشان کرد: نظر به این‌که بازار کالاهای پایه در بخش‌های مختلف کشاورزی ازجمله تن ماهیان در ایران همواره با محدودیت‌ها و دشواری‌های ساختاری زیادی روبه‌رو بوده و بخش عمده‌ای از این مشکلات مربوط به عدم استفاده از ابزارهای نوین اقتصادی، ساختار نامناسب و ناکارآمدی بازار است، همواره شاهد عدم بازدهی مناسب و حصول نتایج مورد انتظار در این بخش بوده‌ایم، به گونه‌ای که به‌رغم تلاش‌های بسیار برای تنظیم بازار و تعیین قیمت این‌ گونه با ارزش آبزی در بخش‌های تولید و توزیع، مصرف‌کنندگان همواره با مشکلات فراوانی روبه‌رو بوده‌اند که مهم‌ترین این مشکلات را می‌توان در نوسانات کاذب قیمت محصولات ناشی از ارتباط نامشخص و نامناسب میان عرضه و تقاضا، فقدان یک نظام قیمت‌گذاری شفاف بر پایه تعادل میان عرضه و تقاضا و نیاز بازار، نبود یک سیستم اجرایی و ناظر بر حسن انجام تعهدات طرفین معامله، فقدان یک سیستم جمع‌آوری، پردازش و تحلیل اطلاعات و آمار تولید، واردات، صادرات و مصرف در جهت اطلاع‌رسانی به بازار و تصمیم‌گیری مطلوب و عدم هماهنگی میان بخش‌های تولیدی و بازرگانی در زمینه واردات، صادرات و بازار مصرف خلاصه کرد.

ضرورت استفاده از تمام ظرفیت‌های منطقه آزاد چابهار

گلشنی در ادامه به ظرفیت‌های خوب منطقه اشاره کرد و گفت: وجود جلبک‌ها، خیار دریایی، لابستر و ماهی میش که جنبه‌های درمانی بالایی دارند، از ظرفیت‌های منطقه است و اگر بتوانیم در زمینه تکثیر و پرورش این آبزیان اقدامات مناسبی را انجام دهیم، وضعیت اقتصادی این صنعت متحول خواهد شد.

وی افزود: به دلیل داشتن این ظرفیت‌ها، طبیعی است که باید نگاه ویژه‌ای به استان سیستان و بلوچستان داشته باشیم. به‌طور کلی در سایر استان‌ها هم می‌توانیم به شکل برنامه‌ریزی شده از منابع آبی استفاده بهینه کنیم.

گلشنی اضافه کرد: معتقدم شیلات ظرفیت‌های بالایی دارد و می‌تواند یکی از مهم‌ترین‌ منابع توسعه اقتصادی باشد؛ درواقع سیستان و بلوچستان به توسعه درون‌زا و شبه‌ درون‌زا تکیه زده و می‌توان گفت همه آن‌هایی که فعالیت‌های شیلاتی دارند، درحقیقت از اهالی بومی منطقه هستند و در همه‌جا از شیلات به‌عنوان یک صنعت مولد و پویا در استان یاد می‌شود.

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه تجارت و صید صنعتی منطقه آزاد چابهار گفت: شیلات یکی از مهم‌ترین نهادهای توسعه‌ای در سیستان و بلوچستان است؛ به همین دلیل هم سازمان منطقه آزاد چابهار بخش شیلات را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محورهای توسعه قرار داده و تفاهم‌نامه‌ای را در بهمن‌ماه سال‌‌جاری با سازمان شیلات منعقد کرده که حکایت از اهمیت سرشار آن دارد.

وی در پایان گفت: نیمی از تولید ناخالص جهان (بالغ‌بر 13تریلیون دلار) مربوط به شهرهای ساحلی است که نشان‌دهنده ضرورت تمرکز حکومت‌ها روی شهرهای ساحلی و سرمایه‌گذاری به منظور آماده‌سازی زیرساخت در آن‌ها است.